Magdalena Makarowska Zapytaj eksperta Pobierz pakiet prasowy

mgr

Magdalena Makarowska

Wykładowca

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, dietetyk bariatryczny, biotechnolog, pedagog. Certyfikowany Członek Polskiego Towarzystwa Dietetycznego (PTD) oraz Specjalista SOIT. Członek Fundacji „Insulinooporność – zdrowa dieta, zdrowe życie”, której celem jest profilaktyka cukrzycy typu 2. Wykładowca Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.

Jej zainteresowania naukowe i zawodowe koncentrują się wokół dietoterapii chorób metabolicznych, ze szczególnym uwzględnieniem insulinooporności i cukrzycy typu 2. Specjalizuje się również w dietetyce bariatrycznej, wspierając pacjentów w przygotowaniu do operacji oraz w okresie pooperacyjnym. W swojej pracy łączy także psychodietetykę, pomagając pacjentom w budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem i trwałej zmiany nawyków żywieniowych.

Misją jej działalności jest edukacja żywieniowa i zwiększanie świadomości na temat profilaktyki zdrowotnej jako kluczowego elementu w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Szczególną wagę przykłada do dietetyki spersonalizowanej, dzięki której możliwe jest skuteczne dostosowanie terapii do indywidualnych potrzeb pacjentów.

Wykształcenie: Uniwersytet Łódzki – Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia-biotechnologia (magister), WSNS Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia, Warszawski Uniwersytet Medyczny (WUM) – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny w Łodzi (UMED) – Wydział Nauk o Zdrowiu, kierunek: Dietetyka (magister), praca magisterska: „Ocena czynników ryzyka w grupie pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 oraz wpływ wybranych modeli żywienia na zapobieganie insulinooporności i cukrzycy typu 2” (Zakład Żywienia i Epidemiologii UMED, 2021), Uniwersytet SWPS w Warszawie – Psychodietetyka.

Publikacje: autorka artykułu przeglądowego „Zastosowanie owoców jagodowych w profilaktyce i leczeniu insulinooporności, cukrzycy typu 2 oraz zaburzeń metabolicznych wchodzących w skład zespołu metabolicznego (ZM)”, opublikowanego w Postępy Żywienia Klinicznego (nr 108).

Autorka bloga magdalenamakarowska.pl

Obszary zainteresowań

Biotechnologia

Dietetyka bariatryczna

Dietetyka kliniczna

Psychodietetyka

Ostatnie publikacje eksperta